A férfi és a bor
A bor a legférfiasabb ital. Ahogy mi férfiak, úgy minden bor is egyenként felfedezésre vár. A pálinkabarátok ne vegyék zokon, de a pálinka – bár erősebb, mint a bor-, mégis egyértelmű ital. Hasonlóan a viszkikhez, amelyek gyorsan kiismerhetők. A legférfiasabb italt én nem alkoholfokban, hanem szellemi értelemben is vett beltartalomban mérem. »
A sajtmester
Fromagier. Sajtmester. Nem összekeverendő a fromager szóval, ami sajtkészítőt jelent. Ami azt illeti, Gérard Poulard sajtmester alkotta meg önnön meghatározásához ezt a szót, mely titulushoz annyira ragaszkodik, hogy le is védette. A világ egyetlen fromagier-jével a Le Méridien szálloda Le Bourbon éttermében beszélgettünk. »
Szepsy István
A tokaji Mr. Terroir ízig-vérig úriember, de ezt nem a csokornyakkendő teszi, hanem viszonya a környezetéhez, az emberekhez és a borhoz. »
A világ legdrágább borai
Ha egy aukción élne a közhely, miszerint a bor annál jobb, minél idősebb, akkor még ma is várnánk az első leütésre. Szerencsénkre többségében hozzáértők járnak árverésekre. Íme tíz rekord. »
Szöveg: Gentleman.hu
2013.05.14. 13:00
A férfi és a bor
A 2006-os foci vb idején, a német-olasz elődöntő előtt egy tévériporter a helyszínen kérdezgette a szurkolókat a mérkőzés kimeneteléről. Voltak ide-oda kontrázások a német és olasz tábor között, végül az egyik olasz azt mondta: „Nem nyerhettek, hiszen ti sört, mi olaszok pedig bort iszunk.” Így is lett. »
Borból kaviárt? Miért is ne!
Új különlegesség született egy csokoládémanufaktúrában: Vanya Gábor, a Vanya Artisan Products Kézműves Manufaktúra mestere olyan borvacsorákra készülő bonbonokkal kezdett kísérletezni, amelyek megőrzik a borok eredeti ízvilágát. Az ötlet ugyan jó volt, ám a kísérlet elbukott, a klasszikus bonbonkészítési eljárás során – a főzés és a cukor hatására – a bor elveszítette eredeti jellegét. És itt jön a magyar lelemény:ha a bonbon nem is sikerült, megszületett valami egészen más: a borgyöngy, pontosabban a borkaviár. »
Szöveg: Muray Gábor
Fotó: winecaviar.eu
2013.09.16. 14:26
Csak a tökéletes az elfogadható
A Gundel Prestige Brut már behűtve várja a vendégeket; amíg megérkeznek, Fabók Mihály sommelier tart rövid ismertetőt a hat évig pincében érlelt pezsgőről, továbbá arról, miként kell a vendégekkel bánni az ő szakmájában. Ha bekötött szemmel vittek volna az étteremig, akkor is ki lehetett volna találni: a Gundelben járunk, ahol a cél szokás szerint a legjobbnak lenni. A sommelier-k között Magyarországon aligha találni jobbat az örökös magyar bajnoknál – aztán a menüsor végigkóstolását követően abban maradunk, a konyhában is minden rendben. Függetlenül attól, hogy Merczi Gábor executive séf előre bejelenti: ma olyan étkeket tesznek elénk, amelyek nincsenek az étlapon. »
A keresett szó nem lehet rövidebb 3 betűsnél!
Bezárás
TISZTELD AZ AUTÓT!
Gazdag vagyok. Nagyon gazdag. És még csak nem is unatkozom. Nagyon nem. Éppen ezért vágyom koncentrált élményre, ami abban a rövid időben, amikor ráérek kikapcsolni, fokozottan alkalmas e fontos...
Monaco, te drága
Idén is a miniállam a világ legdrágább ingatlanpiaca.
NIGEL KENNEDY
Őrült frizura, harcias be-és kiszólások és a komolyzenész-külsőségek (frakk, fehér ing, csokornyakkendő) teljes hiánya. A punkzenész külső azonban igazi zsenit rejt. Nigel Kennedy...
A szerencselovag
Médiapunk, szalonpunk – nevezték már sok mindennek a novemberben negyvenéves Árpa Attilát, aki persze mindent meg is tett azért, hogy foglalkozzanak vele. A Rejtő Jenő-i kalandor, szerencselovag...
A lazaság királya
Mindössze három mozifilmben szerepelt, mégis színészlegenda lett. Egy 1950-es Pepsi-reklámban tűnt fel, és csak öt évvel később, az Édentől keletre című filmben debütált a...
Királyok szabója, szabók királya
A Henry Poole & Co klasszikus, angol családi vállalkozás. A mérték utáni szabóság jó régen, 1806-ban alakult. Nemzedékeken át többtucatnyi uralkodói családnak dolgoztak, még Winston Churchillt is...
Hollywood úr szerepében: Andrew G. Vajna
Andrew G., azaz Andy Vajna sok ember számára ismeretlen magasságokat és mélységeket járt meg életében. Fia elvesztése sem tudta megállítani üzleti sikerei...
Toast
A koccintás, a pohárköszöntő szertartását a világon mindenhol ismerik. Régóta ez a módja annak, hogy megünnepeljünk barátságokat, kifejezzük megbecsülésünket vendégeink, üzletfeleink előtt, vagy...
ISMERŐS SZÍNEK, SZOKATLAN ÁLLAGOK
Korántsem mindegy, kivel megy az ember étterembe, kiváltképp, ha a méltán híres Pesti István főztjének kóstolásáról van szó. István korábban a Bábelben kamatoztatta kulináris tehetségét, mára átigazolt...