Zólyomi Zsolt: Megyek az orrom után
Nem feltétlenül kell a világ másik végére menni egy emlékezetes kalandért. Régi jóbarátom, Gál László Tolnában erdész, nála jártam novemberben Lengyel-Annafürdőn. Messze a várostól, a Tolnai-hegyhát déli részén, az egykori Apponyi grófok kedvelt üdülőhelyén, a természetszerű erdőgazdálkodási módszerrel kezelt százhektáros parkerdő csodás csendjében. »
Borból kaviárt? Miért is ne!
Új különlegesség született egy csokoládémanufaktúrában: Vanya Gábor, a Vanya Artisan Products Kézműves Manufaktúra mestere olyan borvacsorákra készülő bonbonokkal kezdett kísérletezni, amelyek megőrzik a borok eredeti ízvilágát. Az ötlet ugyan jó volt, ám a kísérlet elbukott, a klasszikus bonbonkészítési eljárás során – a főzés és a cukor hatására – a bor elveszítette eredeti jellegét. És itt jön a magyar lelemény:ha a bonbon nem is sikerült, megszületett valami egészen más: a borgyöngy, pontosabban a borkaviár. »
Szöveg: Muray Gábor
Fotó: winecaviar.eu
2013.09.16. 14:26
Szerelem első szimatra
Bár nem számítottam rá, egészen különleges illatélményben volt részem Mallorcán. A nyaralás alatt megismerkedtem egy olyan céggel, amely ízesített tengeri sókkal foglalkozik. Ez az illatorgia aztán igazi szerelem lett első látásra és szaglásra – talán furcsán hangzik egy parfümőrtől, hogy sókba szeret bele, pedig nagyon is érthető. »
Szöveg: Zólyomi Zsolt
  Muray Gábor
Fotó: Shutterstock
2013.11.25. 14:47
Zágráb
Zágráb nem adja könnyen magát, nem afféle ledér vásári cafka, meg kell érte dolgozni, ahogy Jellasics (Jelacˇic´) bán is megdolgozott Horvátország függetlenségért. Nos, ezen vagyunk, megint szomszédolni megyünk: Andrássy János Mihállyal repesztünk a vénasszonyok nyarában, irányban délnek, hadd lássuk, úgymond, mennyit ér a horvát tartomány, van-e víz a Szávában, használt-e a megöntözés, a pártos honfivér. »
Zenei útkeresés Kínában
Miközben a magyarok döntő többségének halvány fogalma sincs a kínai társadalom rétegzettségéről, a kínai kultúra színességéről és befogadókészségéről, akadnak hazai szakemberek, akik hisznek benne, hogy az európai – s különösen a magyar – kultúrának, zenének Kelet felé kell fordulnia. Sőt, akadnak zenészek, akik inspirációgyűjtésként időről időre ki is költöznek. »
Szöveg: Muray Gábor
Fotó: Both Miklós
2014.03.19. 11:12
VISSZA A TERMÉSZETBE, AVAGY A VETIVER, A NYUGALOM ESSZENCIÁJA
„Néma gyökér kiabálj, levelek kiabáljatok éles hangon” (Radnóti Miklós: Száll a tavasz) »
Szöveg: Muray Gábor
2014.03.23. 08:10
CIPŐT EGY ÉLETRE!
Reneszánszát éli Magyarországon is a manfufakturális cipőkészítés. Aki készítettett már magának kézzel varrott cipőt, tudja, hogy sem kényelemben, sem strapabírásban, sem eleganciában nem lehet szebbet-jobbat kívánni. Kozma Romulus Tibor kelet-magyarországi cipőkészítő mester a szakma legjobbjai közé tartozik, egy cipészdinasztia legifjabb tagjaként a legmagasabb minőséget tűzte ki célul magának. A Gentleman Magazine stábja hajdúböszörményi otthonában kereste fel a mestert. »
A NOSZTALGIA DISZKRÉT BÁJA
„Az örök, soha eléggé ki nem élt nosztalgia a sikátoraival, szűk udvarainak lefüggönyözött ablakaival, templom felé siető asszonyaival, a már sokszor látott, de még mindig sejtelmes, ezernyi ismert és ismeretlen ízt kínáló korcsmáival újabb izgalmat ígérő Buda iránt az indulás javára billentették a mérleg serpenyőjét.” »
Szöveg: Muray Gábor
Fotó: Sam Scott Schiavo
2014.04.14. 00:08
AHOL IGAZI FLOW-ÉLMÉNY DOLGOZNI
Van egy mesebeli badehotel Dánia északnyugati partján, távol a stressztől, zajtól és a tömegektől. A több mint százéves, hófehérre festett gerendaépületben működő slow-life szállót Lisa Emborg vezeti. A konyha séfje a korábban Dániában az év szakácsának is megválasztott Kenneth Hansen, aki dán színekben indul 2014-ben a Bocuse D’Oron. Ebben a – magyar ésszel alig felfogható – idillben és szakmai tökélyben dolgozik két magyar szakács, Lipták Tamás és Sziszik István, akik hihetetlenül hálásak a sorsnak, hogy eljuthattak ide. »
KASSA
Helyben vagyunk. Egy fecske balettozik az Andrássy-palota vaskorlátján. A mutatvány nyilván nekünk szól, türelmesen végigfotózzuk a produkciót. Erdélyi Gábor megköszöni a képeket a madárkának, Andrássy János Mihálynak meg a helyszínt. Kassa, dél, rekkenő hőség; a város él, virul és rabul ejt. »
BOTH MIKLÓS
Magyarország egyik legjobb gitárosa, aki összekötötte Hendrixet Bartókkal. Tizenhét évesen már a VHK-ban játszik, a Napra zenekar alapítója, az Országos Prímástalálkozó tagja, a Both Miklós FolkSide elnevezésű supergroup életrehívója. Hogy gitárjátékát tovább tökéletesítse, két év alatt megtanult hegedülni is. A zeneművész roma workshopokat is tart, mert úgy gondolja, az innovatív zenélés javíthat a cigányság önbecsülésén. Tavasszal arról írtunk a Gentleman Magazine-ban, hogy éppen Kínában gyűjt tapasztalatokat, azóta már egy lemezszerződéssel is megkeresték Pekingből. »
Szöveg: Muray Gábor
2014.06.14. 00:15
A keresett szó nem lehet rövidebb 3 betűsnél!
Bezárás
Matthew Gordon Sumner
Sting olyan torta, amelyre nem kívánkozik hab. Az idén 60 éves Matthew Gordon Sumner pontosan olyan volt, mint amilyennek a hajdani magyar színészfejedelem, Gábor Miklós (önéletrajzi könyvének...
SÉBASTIEN BOUILLET
„Kerek csokoládé, szögletes csokoládé, hosszú csokoládé, rövid csokoládé, gömbölyű csokoládé, lapos csokoládé, tömör csokoládé, lyukas csokoládé, csomagolt csokoládé, meztelen csokoládé, egész...
SZÉCSI ZOLTÁN
Egyike az elitklub tagjainak – vízilabdában legalábbis mindenképpen. A sportág 112 éves ötkarikás történetében tizenegy olyan játékos (nyolc magyar és három brit) van, aki háromszoros...
Gentleman-vacsora a New Yorkban
A hétfogásos menüsor felszolgálása nagyjából három és fél órát venne igénybe, mondják vendéglátóink a New York kávéház Salon éttermében, úgyhogy asztaltársaságunk inkább a négyfogásos életsorokat kezdi...
NEW ZEALAND
Magyar ember számára már-már megfoghatatlanul meseszerű vidék, a hobbitok birodalma. A végeláthatatlan zöld mezőkön legelésző birkanyájak, a több ezer méteres havas csúcsok, a kéklő óceán – mindez...
Gucci Flora
A Gucci divatház a budapesti szalonjában egy privát koktél parti keretein belül ünnepelte meg a ház ikonikus “Flora” névre keresztelt motívumát, valamint az eseménnyel egy időben leplezte le az új...
LÉGIES LUXUS
Van-e fokozhatóbb kulináris élvezet egy Michelin-csillagos étteremben elköltött ínyenc vacsoránál? Van. Például egy repülés közben, ég és föld között lebegve, lassan, élvezettel elfogyasztott...
Till Attila
Nem visel karórát, de pontosan érkezik a riportra. Azonnal fel is világosít, hogy nincsen semmi elvi ellenszenve az órával kapcsolatban, csak minek? A telefonban ugyanúgy „benne van a pontos idő”, az...
„Legközelebb a szél is legyen benne a nevezési díjban…”
Fantasztikus hangulatban zárult az V. Bavaria - Porsche M5 - Audi Nagyhajós Regatta, amelyen valamennyi induló célba ért a szervezők által meghatározott...