Amikor kinyitjuk a kis, kerek kaviáros tégelyeket, a látvány megtévesztő: apró, fehér és vörös színű gömböket látunk, amikor megkóstoljuk, az íz mellbevágó: bort eszünk.
Három magyar pincészet borai vettek részt a kísérletben: az Áts Pince Tarcalról, a Wine Princess Pincészet Aradról és a Kertész Családi Pincészet Etyekről. Utóbbi tulajdonosa, Kertész Zoltán kóstolta elsőként a saját boraiból készített borkaviárt. – Nagyon fontos volt számomra, hogy Vanya Gábor kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készíti a termékeit, hiszen számunkra is fontos, hogy természetes, naturális borokat kínáljuk vendégeinknek, partnereinknek – mondta a pincészet vezetője. Áts Károly, a 2012-es Év Bortermelője bevallotta, amikor megkeresték a borkaviár ötletével, elég őrült gondolatnak tartotta, de a dolog mégsem hagyta nyugodni, és végül igent mondott.
A vörös aszúiról is ismert arad-ménesi borász, Balla Géza az első találkozáskor csokoládékóstolóra számított: „Elém tettek egy kis tányért apró, csillogó, bordó gyöngyökkel. Megkóstoltam és felkiáltottam: Ez az én Kadarkám! Minden, a boraimból eddig készült édesség kicsit csalódás volt, a kaviárban azonban fellelhetők boraim jellegzetességei.”
2013. szeptemberében a gyártó a borászokkal közösen mutatta be a gasztronómiai kísérletezés új, innovatív termékét. Kemenczei Andrea, az Andante Borpatika üzletvezetője nemcsak helyszínt biztosított a sajtófogadásra, hanem csapatával egyben ízelítőt is adott abból, milyen sokoldalúan használható a borkaviár akár önálló előételként, éttermi fogások kiegészítőjeként, édességek mellé, vagy az otthoni vendéglátás színesebbé tételére.
Az ötletgazda reményei szerint olyan prémium kategóriás, kézműves terméket állítottak elő, amelynek értékesítése során is igyekeznek a kedvező ár-érték arányt megtalálni.
Információk:
www.winecaviar.eu
www.facebook.com/winecaviar.eu