It’s up to you, New York, New York

A New York név ugyanazt jelenti világszerte, mint Budapesten: egy magával ragadóan izgalmas, pezsgő szellemi és kulturális központot. Csakhogy míg a világ többi részén a sohasem alvó amerikai nagyvárosra asszociálnak, egy vérbeli budapestinek a legendás körúti palota jut az eszébe először.

Fennállásának közel 120 éve során minden megtörtént a Palotával, ami csak megtörténhetett. Az Erzsébet körút és a Dohány utca sarkán álló épület 1894-es megnyitása óta nemcsak architektúrája, de kulturális jelentősége miatt is meghatározó Budapest életében. Kávéháza a leghíresebb korszakában, az 1900-as évek elejétől az első világháború kitöréséig írók, újságírók, művészek központjaként funkcionált, ma pedig a tehetős és igényes külföldi vendégek körében rendkívül népszerű.

A Palota az építtető New York Life Insurance amerikai biztosítótársaság után kapta a nevét. Tervezésekor a külső és az enteriőr tekintetében is egyetlen irányelv volt mérvadó: minél pompásabb, annál jobb, a pénz nem számít. Az olasz reneszánsz stílusjegyeire támaszkodó, eklektikus épületet Hauszmann Alajos tervezte, és a Korb Flóris, Giergl Kálmán páros segítségével építette fel. Odabenn minden fényűző, csupa márvány, bronz, bársony és selyem volt. A városi legenda szerint a megnyitó estéjén a bohém Molnár Ferenc barátaival ellopta, és a Dunába dobta a kávéház kulcsait, hogy azt többé ne lehessen bezárni. Ekkor vette kezdetét a New York aranykora: a karzaton Osvát Ernő szerkesztette a Nyugatot, a „veseasztalnál” a kritikusok Szomaházy István vezetésével eleven írókat fogyasztottak reggelire, Bródy Sándor ült a Pesti Napló asztalánál, és ide járt írni Ady, Kosztolányi, Karinthy, továbbá mindenki, aki számított akkoriban. A huszadik század viharos évtizedei a New Yorkot sem kímélték: a legrosszabb időkben, a második világháború után krumplit és melaszt árultak falai között, aztán volt sportszerbolt, utazási iroda és étterem – Hungária néven. Eredeti fényét csak a kétezres évek elején a jelenlegi tulajdonos olasz Boscolo-csoportnak sikerült visszaállítania. A New York ma a nemzetközileg is mértékadó U City Guides utaskalauz szerint a világ legszebb kávéháza.

A két világháború között még a „mélyvíznek” nevezett szuterénrészben várta előkelő, főként arisztokrata vendégeit a legendás kávéház étterme, ma egy elegánsabb, központi részen kapott helyet a New York Salon fine dining. A Wolf András séf nevével fémjelezett étterem lépésről lépésre halad kitűzött célja, a Michelin csillag(ok) megszerzése felé, holott nem a legkönnyebb, már kitaposott utat választotta. Egészen új árnyalatot kevert ki a kulináris élvezetek palettáján, amikor bevezette az esszenciális magyar gasztronómia fogalmát. Wolf és a Salon filozófiája azon alapul, hogy a tradicionális, magyar ételek receptjeinek lényegét ragadja meg. Az íz, a szín, a textúra, az illat és a forma művészi harmóniájából a tiszteletre méltó, hagyományos magyar íz az egyetlen állandó elem, míg az egyéb jellemzők szabadon változtathatók. A kreatív alkotás eredményei a klasszikus konyha értékeit megbecsülő, ám az új trendek iránt is nyitott ételek. Az újat a hagyományossal ötvöző étterem úttörő munkájára a nemzetközi színtéren is felfigyeltek. A Salon az idén Michelin-ajánlást kapott, és felkerült a másik nagy francia gasztrokalauz, a Gault & Millau top tízes listájára. Egy vacsora itt nem puszta élvezetet jelent, hanem izgalmas kalandot a kulinária világában. Az aranyévekben társasági jelszó volt, hogy: „színház után találkozunk a New Yorkban!”, míg 1914-ben át nem alakult arra, hogy „a háború után találkozunk a New Yorkban!”. Ma béke van, Budapest kulturális élete pezseg, a New York pedig a régi fényében tündököl. Talán itt lenne az ideje visszaállítani az eredeti jelszót.

A cikk a Gentleman magazin 2012. SUMMER számában jelent meg.
A keresett szó nem lehet rövidebb 3 betűsnél!
Bezárás
AZ ÉHES MATRÓZ REGGELIJE
A legkisebb is számít! – hirdeti a Tesco jól ismert reklámfilmjeiben. És tényleg. A Tesco internetes oldalain olvasható receptek között számos igen egyszerű ételt is felfedezhetünk, köztük minden...
Steven Eugene Kuhn
Spirituális utazás egy öbölháborús veteránnal, aki Budapesten talált otthonra
A biztonság kedvéért
Hosszasan taglaltuk, miért a kalandor gentleman tökéletes órája a Breitling. Most itt van még egy ok, nyomósabb, mint eddig bármelyik – főleg, ha az ember nagyon komolyan veszi a kalandor életmódot....
Guten Morgan
Az egykor csúcstechnológiát alkalmazó és piacvezető angol autógyár ma is a kézi fa- és alumínium megmunkálással, kézzel varrott bőr belsővel, kortalan designnal hódít. A Morgan kiváló példa arra,...
KONYHAMŰVÉSZET NAGYÜZEMBEN
Laurent Vandenameele séf (elegáns elnevezéssel executive chief in charge of food and beverage) és Endrédi Zsolt főszakács tizenkét éve munkatárs és barát. Mázás István cikrász tíz éve csatlakozott...
Valentino
Általános iskolás kora óta biztosan tudta, hogy divattervezőként fogja keresni kenyerét. Piros ruháival vált híressé, gyakran emlegetik kedvenc árnyalatát Valentino-vörösként...
Matthew Gordon Sumner
Sting olyan torta, amelyre nem kívánkozik hab. Az idén 60 éves Matthew Gordon Sumner pontosan olyan volt, mint amilyennek a hajdani magyar színészfejedelem, Gábor Miklós (önéletrajzi könyvének...
SVÁJCI GYÖNGYSZEM
Jobb az elején tisztázni, hogy elfogult vagyok. Szerelem volt első látásra, még 1986-ban kezdődött. Vízummal lehetett akkoriban beutazni. Ennyi év után remélhetőleg következmények nélkül bevallhatom:...
EGY DESZKA IS LEHET AZ ÉLET AJÁNDÉKA
Ismerős az érzés, amikor hétköznap megérkezik egy markánsabb hidegfront, s vele együtt a lelkünkbe beköltözik a nyughatatlanság. Kémleljük a fák tetejét, és az időjárás-jelentő honlapok sorra nyílnak...