It’s up to you, New York, New York

A New York név ugyanazt jelenti világszerte, mint Budapesten: egy magával ragadóan izgalmas, pezsgő szellemi és kulturális központot. Csakhogy míg a világ többi részén a sohasem alvó amerikai nagyvárosra asszociálnak, egy vérbeli budapestinek a legendás körúti palota jut az eszébe először.

Fennállásának közel 120 éve során minden megtörtént a Palotával, ami csak megtörténhetett. Az Erzsébet körút és a Dohány utca sarkán álló épület 1894-es megnyitása óta nemcsak architektúrája, de kulturális jelentősége miatt is meghatározó Budapest életében. Kávéháza a leghíresebb korszakában, az 1900-as évek elejétől az első világháború kitöréséig írók, újságírók, művészek központjaként funkcionált, ma pedig a tehetős és igényes külföldi vendégek körében rendkívül népszerű.

A Palota az építtető New York Life Insurance amerikai biztosítótársaság után kapta a nevét. Tervezésekor a külső és az enteriőr tekintetében is egyetlen irányelv volt mérvadó: minél pompásabb, annál jobb, a pénz nem számít. Az olasz reneszánsz stílusjegyeire támaszkodó, eklektikus épületet Hauszmann Alajos tervezte, és a Korb Flóris, Giergl Kálmán páros segítségével építette fel. Odabenn minden fényűző, csupa márvány, bronz, bársony és selyem volt. A városi legenda szerint a megnyitó estéjén a bohém Molnár Ferenc barátaival ellopta, és a Dunába dobta a kávéház kulcsait, hogy azt többé ne lehessen bezárni. Ekkor vette kezdetét a New York aranykora: a karzaton Osvát Ernő szerkesztette a Nyugatot, a „veseasztalnál” a kritikusok Szomaházy István vezetésével eleven írókat fogyasztottak reggelire, Bródy Sándor ült a Pesti Napló asztalánál, és ide járt írni Ady, Kosztolányi, Karinthy, továbbá mindenki, aki számított akkoriban. A huszadik század viharos évtizedei a New Yorkot sem kímélték: a legrosszabb időkben, a második világháború után krumplit és melaszt árultak falai között, aztán volt sportszerbolt, utazási iroda és étterem – Hungária néven. Eredeti fényét csak a kétezres évek elején a jelenlegi tulajdonos olasz Boscolo-csoportnak sikerült visszaállítania. A New York ma a nemzetközileg is mértékadó U City Guides utaskalauz szerint a világ legszebb kávéháza.

A két világháború között még a „mélyvíznek” nevezett szuterénrészben várta előkelő, főként arisztokrata vendégeit a legendás kávéház étterme, ma egy elegánsabb, központi részen kapott helyet a New York Salon fine dining. A Wolf András séf nevével fémjelezett étterem lépésről lépésre halad kitűzött célja, a Michelin csillag(ok) megszerzése felé, holott nem a legkönnyebb, már kitaposott utat választotta. Egészen új árnyalatot kevert ki a kulináris élvezetek palettáján, amikor bevezette az esszenciális magyar gasztronómia fogalmát. Wolf és a Salon filozófiája azon alapul, hogy a tradicionális, magyar ételek receptjeinek lényegét ragadja meg. Az íz, a szín, a textúra, az illat és a forma művészi harmóniájából a tiszteletre méltó, hagyományos magyar íz az egyetlen állandó elem, míg az egyéb jellemzők szabadon változtathatók. A kreatív alkotás eredményei a klasszikus konyha értékeit megbecsülő, ám az új trendek iránt is nyitott ételek. Az újat a hagyományossal ötvöző étterem úttörő munkájára a nemzetközi színtéren is felfigyeltek. A Salon az idén Michelin-ajánlást kapott, és felkerült a másik nagy francia gasztrokalauz, a Gault & Millau top tízes listájára. Egy vacsora itt nem puszta élvezetet jelent, hanem izgalmas kalandot a kulinária világában. Az aranyévekben társasági jelszó volt, hogy: „színház után találkozunk a New Yorkban!”, míg 1914-ben át nem alakult arra, hogy „a háború után találkozunk a New Yorkban!”. Ma béke van, Budapest kulturális élete pezseg, a New York pedig a régi fényében tündököl. Talán itt lenne az ideje visszaállítani az eredeti jelszót.

A cikk a Gentleman magazin 2012. SUMMER számában jelent meg.
A keresett szó nem lehet rövidebb 3 betűsnél!
Bezárás
91. Magyar Derby
Július 7-én, vasárnap a 91. Magyar Derby napja a Kincsem Parkban több lesz, mint egy kiemelkedő lóverseny esemény, a kísérő rendezvény a BNI Juliálisának...
KHALAF AHMED AL HABTOOR
Ahogy New Yorkról a Szabadság-Szobor, úgy Dubajról szinte mindenkinek egy épület jut eszébe: a Burdzs Al-Arab, vagyis az arabok tornya, a világ leghíresebb és egyetlen hétcsillagos szállodája, mely...
Habsburg György
Sokszor mondják, hogy a név kötelez. Habsburg György élete sokszorosan bizonyítja ezt. Több száz év történelmi tetteiért kell még a mai napig is magyarázkodnia. Habsburg György szerint a...
Kósa Erika
Nyolc évig óvónőként dolgozott, majd a kilencvenes években egy osztrák cégnél biztosítási és befektetési tanácsadó lett. Egyre magasabbra jutott a ranglétrán, majd férjével, illetve két korábbi...
Berki Krisztián
Berki Krisztián, a lólengés kétszeres világ- és ötszörös Európa-bajnoka aranyérmet szeretne nyerni a jövő nyári londoni olimpián. Pontosabban ezt mi szeretnénk, és ő mindent meg is tesz érte. Ez,...
Az életet csak nyarakban számolom
„A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt életedben, hanem hogy mennyi élet volt éveidben.” (Abraham...
MINDENKIBEN VAN EGY KIS HARLEY...
Éppen 110 évvel ezelőtt tolták ki az első motorkerékpárnak tűnő alkalmatosságot egy milwaukee-i (Wisconsin) sufniból. Bár sufni volt, azért a cégér már ott díszelgett a bejárat fölött: Harley-Davidson...
A (HANG)ERŐ LEGYEN VELETEK!
Van egy régi, bölcs, keleti tanmese, amelyben a szív, az agy, a gyomor, a tüdő azon vitatkozik, vajon melyikük a legfontosabb az ember számára. Persze, mind a saját szerepét hangoztatja, míg végül...
GUNDEL
A Gundel nemcsak az egyik leghíresebb és legrégibb hazai éttermünk, hanem ennél sokkal több. Egy fogalommá vált név, egy gasztrodinasztia, egy elkötelezett iskola, egy nagy múltú intézmény, egy igazi...