A lábon viselt presztízs

A kézzel varrott cipő nem a márkajelzésről ismerhető fel
Nézzünk a lábra, és megtudjuk, kivel állunk szemben. A magára adó emberről ugyanis a cipője árul el a legtöbbet. A cipő ma már sokféle stílusú lehet, ahogy öltözködésünk hangulata is ezerféle, de a jó minőségű, kézzel varrott cipő paraméterei nem sokat változnak.

Napjainkban nem csak klasszikus fűzős és keresztpántos városi darabokat, hanem casual papucscipőket és félmagas darabokat is kézzel készítenek a neves manufaktúrák. Nem az öltözködés stílusa, hanem a viselő igényessége és pénztárcája határozza meg, hogy ki visel kézzel készített vagy kézzel készített, méretre szabott darabot. A kézi cipők szerelmesei mániákusan gyűjtik az ilyen lábra szabott remekműveket és képesek milliós összegeket is kifizetni egy-egy különleges, minden igényüket kielégítő darabért. A manufakturálisan gyártott cipők többsége visszafogott, nem feltűnő, lényege a kézi elkészítés, a kifinomultság és a tökéletes viselési komfort. A tervezők által jelzett darabokkal szemben az ilyen lábbeliken soha nem jelenik meg márkajelzés, a szakértő szemek egy apró részletről, a formavilágról vagy kaptafa stílusról mégis azonnal beazonosítják az ilyen műremekeket.

KONFEKCIÓ, HOZZÁIGAZÍTOTT ÉS MÉRTÉK UTÁN

A kézzel varrott cipő általánosan elérhető alaptípusa a kész cipő, amely konfekcionált méretezésű, és a lábfej hosszát veszi csak figyelembe. Az angol cégek közül nem egy a lábfej szélessége szerint is osztályozza a cipőket, ezt a szám melletti betűjelzés mutatja a lábbelik talpán vagy a bokavonal belső peremén. A méretre igazított (made to measure) öltönyökhöz hasonlóan ismertek a megrendelő méreteire igazított, de előre elkészített formavilágú cipők is. A londoni Savile Row bespoke öltönyeihez hasonlatosan a cipőt is rendelhetjük teljesen saját igényeink és ízlésünk szerint. Ilyenkor a méretvétel után egyedi kaptafát készítenek a lábformáról, és ennek alapján készítik el a minden elemében „megbeszélés szerinti”, különleges egyedi darabot.

A STÍLUST A KAPTAFA HATÁROZZA MEG

A cipő stílusát elsősorban a kaptafa, azaz a formát adó, előre esztergált fából készült alapforma vonalvezetése adja meg. Ennek íve határozza meg a cipőtest szélességét, magasságát és hosszúságát. Egyedi méretre készített megrendelés esetén a méretvétel után egy ilyen, személyesen a megrendelő lábformájára készített, milliméter pontossággal kidolgozott kaptafa alapján készítik el az egyedi, ”személyre szabott” alkotást. Nem egy neves gyártó ma büszkén mutogatja egykori híres vagy akár hírhedt ügyfeleinek méretre készített kaptafáját. A konzervatív stílus kedvelői a lábfejet követő szabásban hisznek, a modern klasszikusok, az új formák kedvelői ezzel szemben a nyújtott, lábfejet követő, de a láb eredeti méretéhez képest hosszabb vonalakat preferálják. A hosszabb orr részes darabok fűzősora is többlyukas, ezáltal az ilyen cipő keskenyebb, hosszabb és elegánsabb benyomást kelt. Az angol, amerikai és bécs-budapesti iskola a rövidebb, míg az olaszok és franciák a hosszabb vonalakat kedvelik, de a stílusok keveredésének köszönhetően ma már sok átfedés figyelhető meg a vonalvezetések között.

A KÉZMŰVES CIPŐK ISKOLÁI KÖZÖTT BUDAPEST

A kézzel gyártott lábbeliket korábban apró helyi manufaktúrákban – cipészműhelyekben – készítették, ma már a legtöbb ilyen darab neves cégektől kerül ki. Sok ilyen patinás cipőkészítő manufaktúra száz, de akár százötven éves hagyománnyal büszkélkedhet. Anglia és Olaszország mellett Magyarország is a jegyzett cipőgyártók körébe tartozik, több magyar cég is gyárt első osztályú lábbeliket. Az angol iskola legjelentősebb cégei London központjában, a Jermyn Streeten találhatóak, a neves olaszok pedig Firenze közelében, a Toscan-dombság városaiban. A bécsi és budapesti cipőkészítés szintén külön stílust jelent, de jellegében a konzervatívabb, „darabosabb” angol iskolához illeszkedik. Érdemes szót ejteni a francia vonalvezetésről is, amely inkább az olaszos stílust követi, de annak egy díszesebb, a klasszikus ízlésnek kevésbé megfelelő ágát képviseli. Az ilyen lábbelik egyediek szabásvonaluk, mintázottságuk és színviláguk tekintetében. Az amerikai cipőkészítés az angol hagyományok újvilági verziója, itt kiváló sportosabb modelleket készítenek.

A CIPŐ LELKE A RÁMA

A kézzel varrott cipők lényege a részletekre adó, egyedi, kézi megmunkálás, az állandó emberi közreműködés: a bőr vizsgálata, a szabásminta megrajzolása, a darabok kiszabása, a cipőfej és talp rámán való illesztése, a varrás, a mintázatok egyedi kialakítása és a kész cipő végső bepucolása, fényezése, egyes esetekben antikolása. A kiszabott cipő felsőrész alsó pereméhez varrott ún. ráma – ami egy pár milliméter vastag és két centiméternél keskenyebb bőrcsík – a kézi cipő lelke, ehhez rögzítik ugyanis a talpat, ez adja a kézi cipő rugalmasságát, formatartóságát és presztízsét. Ez tartja össze több száz öltésével a felsőrészt és a talprészt.

MIKOR, HOGYAN, MIHEZ VISELJÜK?

A cipő megjelenése lehet robusztus, ezt leginkább az orr darabosabb formázása, megemelése (bukó orr) és a szélesebb fej, valamint a vastagabb talpkialakítás adhatja. Az elegánsabb „mediterrán” modellek pedig kecsesebb orrvonallal, szűkebb vonalvezetéssel és vékonyabb talprésszel készülnek. Az ilyen modelleket a könnyed anyagú öltönyökhöz, a robusztusabbakat pedig inkább a nehezebb kelmékhez illik párosítani. Farmer kísérője mindkét típus lehet, az utóbbi időkben egyre többen viselik az ilyen darabokat is nyáron zokni nélkül klasszikus öltönyökhöz. Közkedvelt a nehéz, rusztikus kidolgozású modellek viselése fehér, ötzsebes nadrággal, sőt még bermudával is. A forma mellett a lábbeli alapanyaga, fejszabása, színe és mintázata alakítja ki a cipő végső stílusát és határozza meg ezáltal azt, hogy melyik darab milyen öltözethez és milyen alkalomhoz illik. A cipő lehet zárt, fűzős vagy csatos, illetve nyitott papucscipő, valamint boka fölé szabott félmagas. A cipő orrának díszítése is meghatározza a lábbeli viselési lehetőségét, ugyanis minél több a minta (a kapli, illetve az orrdíszítés), annál kevésbé alkalmi a darab, formális megjelenéshez ezért csak a sima (plain) modellek alkalmasak.

A BORJÚTÓL A CÁPÁIG

A legtöbb kézi cipőt kikészített borjúboksz bőrből, lóbőrből vagy különleges alapanyagból, mint krokodil vagy piton, strucc vagy akár cápabőrből készítik. Nem egy cég jelent meg az utóbbi időkben limitált számban készülő, egyedi formavilágú vagy alapanyagú, sorszámozott különlegességekkel is. Közkedveltek természetesen az antilop, velúr és hasított bőr modellek is, amelyek inkább casual hangulatúak, ma már üzleti öltözethez is pompásan viselhetőek, de formális megjelenés esetére, főleg naplemente után nem igazán alkalmasak. A nyári időszakban világos kelmékhez, farmerekhez a legtökéletesebb kísérők.

A KÉZI CIPŐ TÖKÉLETES TÁRS MARAD

Ma már nyilván nem szempont az, hogy apa fi ára örökítse a lábbelijét, mint ahogy ez a huszadik század derekáig még általános szokás volt, de a jól megformázott, kézzel készített lábbeli ma is a férfi egyik legstílusosabb darabja, és a ruhatárán belüli legkomolyabb beruházása lehet. A londoni John Lobbnál nem ritka, hogy egy évet kell várni a méretvétel után a kész lábbeli elkészültéig, itt még egy „királyi ajánlás” sem elégséges ahhoz, hogy a vágyott darab hamarabb elkészüljön. Legyen öltözködésünk laza casual felütésű farmeres, tervezők darabjaira alapozó trendi, egyedi informális vagy klasszikusan elegáns, egy pár kézzel varrott lábbeli minden esetben időtlenséget, kifinomultságot és rafinériát kölcsönöz viselőjének. Sokan szívesen viselnek elhordott, megviselt, kissé kopott, kézzel gyártott, levetettnek tűnő lábbeliket, ezzel is azt üzenik, a világ változik, a trendek jönnek-mennek, de egy kézi cipő időtlen, és mindig tökéletes társ marad!

SANTONI

Az olasz cipő és bőráru kifejezés már hallásra bizalmat ébreszt a magyar vásárlókban. Valamiért ösztönösen sejtjük, hogy az itáliaiak értenek a minőségi bőrből készült lábbelik elkészítéséhez. A Santoni neve pedig egyet jelent a színvonalas és kényelmes, finom darabokkal. A család nápolyi üzlete minden hétköznap reggel 6.30-kor megnyitja kapuit a vásárlók előtt, kávéval várva a betérőket. Hogy mi a Santonik szerint a csodarecept válság ellen? Minőség és tökéletesség, mindig ez a válasz. Ma már Giuseppe, az alapító Andrea Santoni fi a hangoztatja az alapigazságot. Ennek a jegyében született meg különleges cipőjük, az SLS AMG is. Egy luxusautó vezetéséhez megfelelő cipő is dukál, így a Mercedes-Benzzel együttműködve az olasz cég alkotta meg az első autó ihlette lábbeliket.

BERLUTI

Az élet fintora a francia szakma számára, hogy az egyik leghíresebb, méret utáni cipőgyártó üzletet is olasz mesterember, Alessandro Berluti alapította. Mindössze 19 éves volt, mikor elhagyta hazáját, és elindult, hogy szerencsét próbáljon a világban. Párizsban hamar népszerűvé vált, és olyan hírességek számára készített csizmákat, mint Elizabeth Arden vagy Helena Rubinstein. Később fi a, Torello vitte tovább a vállalkozást, aki a művészemberek és dendik legkedveltebb cipőkészítője lett. Az első boltot 1928-ban nyitotta meg. Mára, Olga Berlutinak hála, Hongkongban, Tokióban és New Yorkban is nyílt Berluti szalon, melyekben a cipők mellett más bőrből készült termékekkel is találkozhatunk.

CROCKETT & JONES

Sir James Crockett és Charles Jones korán felismerte a minőségi, méretre készített cipőkben rejlő lehetőséget, és már 1879-ben megalapította vállalkozását. Goodyear Welt talprögzítéssel kezdték előállítani a kézzel varrott lábbeliket, ami azt jelenti, hogy a belső talpbetét és a cipőtalp közé beépül egy, az orrból induló, általában bőrből készült betétcsík. A nevüket viselő márka cipői 125 éve jelentenek garanciát a minőségre és kényelemre. Csakis a legjobb nívójú európai borjúbőrből állítják elő termékeiket, ma az ötödik generációnál tart a családi vállalkozás.

ATTILA CIPŐ

Kovács J. Attila igazi csizmadia család sarja, szinte a cipészműhelyben nőtt fel. A lábbeli készítés iránti vonzalmát volt kitől örökölnie, már nagyapja is csizmadiaként kereste kenyerét. Édesapja, Kovács József a mai napig méretes cipők készítésével foglalkozik, 2008 óta fiával egy vállalkozásban. 2010-ben Attilát nemzetközi eredményei alapján a bajnokság legeredményesebb mesterének választották. A lábbelik kizárólag egyedi méretvétel alapján, különleges minőségű alapanyagokból készülnek. Egzotikus bőröket is használnak, mint például kígyó-, gyík-, krokodil-, rája-, strucc-, víziló-, hal- és cápabőr vagy cordovan-lóbőr.


VASS CIPŐ

Több mint negyedszázada alapította meg cégét Vass László, aki úgy érezte, a hazai cipészszakmának igen nagy szüksége van az új lendületre, amit a hagyományok felélesztésében és a mesterség művészeti oldalának kidomborításában látott. A kényelmes, elegáns és tartós cipők megalkotásánál mai napig használnak évszázadokkal korábbi szerszámokat, ezeket ötvözik a modern technikákkal. A cipők karakterét a különleges kaptafaformák adják, melyeket Vass László folyamatosan fejleszt és az igényekhez alakít. A család alapelvét követve csakis a legjobb alapanyagokkal, aprólékos munkával dolgoznak, borjúbőrt, lóbőrt és egzotikus bőröket használnak (kajmán, strucc).


BUDAY CIPŐ

A Buday család 30 éven át foglalkozott gyári cipők készítésével, majd úgy határozott, hogy kitör a tömegtermelés szürkeségéből és a tradicionális cipők felé fordult. A cipőre mint egyedi műremekre tekintenek és a legnagyobb gondossággal alkotják meg. Kizárólag természetes és kiváló minőségű alapanyagokat használnak, így például a ritkaságnak számító, ún. crustbőrt, melynek kikészítésénél lehetőség nyílik a színeffektusok és egyedi megoldások megvalósítására. Különleges varrási technikáik közé sorolható a hat fonallal varrott díszráma. Bár a Buday cipő kis családi manufaktúraként üzemel, klasszikus szabást és modern eljárásokat is alkalmaznak. Lábméretet nem csak hagyományos módon, hanem saját fejlesztésű és szabadalmaztatott lábméretvevő készülékük segítségével is vesznek.


Expert Advice

Dr. Schiffer Miklós

MIT KELL TUDNI AZ ELSŐ KÉZZEL VARROTT CIPŐ VÁSÁRLÁSAKOR?

KEMÉNYEBB, DE KÖNNYEN BEJÁRÓDIK

A kézzel varrott cipőt a masszívsága – amely nem darabosságot jelent – és a kivitelezés aprólékossága emeli ki az átlag és a márkázott cipők közül. A gépi cipővel ellentétben a talp- és fejrész kidolgozottsága, a díszítőelemek kézi végmunkálása egyértelműen megmutatja a cipő kvalitását. Árban a kézzel gyártott darabok 100 000 forint felett indulnak borjú boksz bőrből, de gyártótól és alapanyagtól függően ez akár milliós nagyságrend is lehet. Aki méretes cipőre vágyik, az alapáron felül harminc és ötven százalék közötti felárral számoljon. Ha első kézi darabjának megvételére készül, válasszon fűzős derby vagy oxford modellt fekete vagy mélybarna színben kevés mintázattal. Az ilyen lábbelit tudja a legjobban kombinálni, öltönytől a farmerig. Amikor először kerül lábra a cipő, és a lábfej a cipővel érintkezve „egységbe” kerül, a lényeg, hogy ne szorítson a lábbeli, ha a bőrt keménynek érezzük, az nem okoz problémát, mivel néhány viselés után a cipő „bejáródik”. Fontos a tökéletes méret megtalálása, ha a lábujjaival érzi a cipőorrot, akkor rövid, ha pedig sarkánál eláll, akkor hosszú a cipő. Viselés után mindig sámfázzák ki a cipőt és hagyják legalább egy napot pihenni, a bőrnek szüksége van erre a „feltöltődésre”.

AZ Hat ALAP FÉRFICIPŐ TÍPUS


DERBY

A fűzős cipőtípusok felülfejes verzióját, amikor a fűzött szárak a cipő orr része fölé vannak varrva, nevezzük derby típusnak.


OXFORD

Az oxford cipő jellemzője, hogy a fűzőszárakat az orr rész alá varrják.


MONK

A monk típusok fő jellemzője, hogy egy vagy két, a cipő oldalának felső részén elhelyezett csattal zárodnak.


LOAFER

A papucscipők (loafer)alapesete a penny loafer, és ismert még a tessel loafer, a bojtos bőrszalaggal díszített, melynek nálunk „makkos” a neve.


BOOT

Ez a cipőtípus félmagas, (boot) és fűzővel rögzített.

NORVÉG

A norvég típus a derby peremes orr résszel varrott változata.

A cikk a Gentleman magazin 2010. AUTUMN számában jelent meg.
A keresett szó nem lehet rövidebb 3 betűsnél!
Bezárás
A JAGUÁR UGRANI KÉSZÜL
Vízcsapot és asztalt már tervezett az egyetemen, ám most az egyik leg-híresebb sportautó, a jaguár E-Type formai újragondolásával vált ismertté Varga László. A huszonnégy éves mérnökhallgatónak nem...
EGY DESZKA IS LEHET AZ ÉLET AJÁNDÉKA
Ismerős az érzés, amikor hétköznap megérkezik egy markánsabb hidegfront, s vele együtt a lelkünkbe beköltözik a nyughatatlanság. Kémleljük a fák tetejét, és az időjárás-jelentő honlapok sorra nyílnak...
ZÁBOJI B. PÉTER
A Siemensnél csak a püspökségig vitte, a kezdő vállalkozások szervezésének viszont már ő a pápája. Záboji Péter üzletember gyerekként ment el Magyarországról, hogy aztán felnőttként komoly nemzetközi...
Lézeres látásjavítás
Hála a lézeres látásjavításnak, mára már emberek milliói élvezik, hogy nem szorulnak többé szemüveg viselésére, vagy kontaktlencse használatára....
Levél a köpködőkhöz
Önérzetükben sértett, indulattól fűtött, értelmiséginek mondott alkalmi kritikusok ontják vitriolos megnyilvánulásaikat a médiában. Míg korábban véleményes közszereplők, populáris előadók,...
Stílus és elegancia
A bado Magyarország egyetlen olyan prémium kategóriás öltönyháza, ahol bárkit tetőtől talpig, kompromisszumok nélkül felöltöztetnek egyedi tervezésű...
GUCCI ALAKRA SZABVA
Lapozgatom a Gucci öltönyöket az Andrássy úti butikban Signor Valerio Grionira, a Gucci Made to Measure szabójára várva. Majdnem két évtizede az olasz ruhák között élek, és most azon filózom, mit...
Királyok szabója, szabók királya
A Henry Poole & Co klasszikus, angol családi vállalkozás. A mérték utáni szabóság jó régen, 1806-ban alakult. Nemzedékeken át többtucatnyi uralkodói családnak dolgoztak, még Winston Churchillt is...
Pofonok íze
Vándortörténet, még az is lehet, hogy igaz. Állítólag egyszer hallotta valaki a vonaton, amint egy édesanya – gondolom, arcára nem a boldogság vésett ráncokat – ráförmedt a hétéves kisfiára: Nézd a...