Zakó

Az elegáns és a casual
A 20. század elejének klasszikus férfi ruházatát az azonos kelmék viselése jelentette, azaz az öltöny egyeduralkodó volt. Az első világháborút követő években jelentek meg az első zakó és nadrág kombinációk, melyek az elit sportok világából szivárogtak át az utcai megjelenésbe. A csíkos és kockás zakókat ekkor világos, szélesre szabott nadrágokkal viselni egyfajta dinamizmust és lazaságot jelentett az öltönyös egyszínűséggel szemben.

Mára a zakós-nadrágos kombinációk természetes részei az utcaképnek, igaz, a szigorúan vett üzleti és alkalmi megjelenésekhez még most sem illenek. A klubok egyenruhája ezzel szemben éppen a zakós-nadrágos összeállítás lett. 
A zakó lehet elegáns vagy casual, más néven sportos. Hosszú ideig a kétgombosokat tartották elegánsabbnak, a háromgombosokat pedig sportosaknak, de ma már ez a megkülönböztetés nem áll; nem a szabás, hanem a zakóhoz felhasznált alapanyag és kidolgozottság, illetve bizonyos egyéb részletek határozzák meg a ruhadarab lényegét.
A finom kidolgozású, visszafogott szín- és mintavilágú darabokat tekintjük ma elegánsnak, azokat, amelyek illesztett – bevágott – zsebbel, apró finom díszítőöltésekkel és általában béléssel készülnek.
Sportosak a merészebb mintavilágú, anyagukban rusztikusabb, esetleg rávarrott zsebes és soft kidolgozású darabok, valamint azok, amelyek szabásvonala egy-egy klasszikus sportdarabot idéz: ilyen a hátpántos Norfolk-zakó, illetve a bőr vagy szövet könyökbetétes, „peccsel” díszített példányok, vagy az elütő szegélyes teniszzakók.
Hagyományosan az elegáns zakókhoz csak városi elegáns nadrágok illettek, de ma már ezek a zakók is kombinálhatóak pamut-, len, de akár farmernadrágokkal is. 
A merészen kockázott és csíkozott, valamint egyszínű, de rusztikusabb kelméből készült darabokat tekinthetjük casualnek, az egyszínűeket, finom mintázatúakat, amelyek finomabb kelméből készülnek, elegánsaknak.


Az öltözködésben igazán az az izgalmas, hogy a kombináció révén megváltoztathatjuk a ruha stílusát. Ha a klasszikus elegáns zakóhoz pólót és farmert viselünk papucscipővel, az öltözetünk a zakó alaptípusa ellenére casual lesz, a kockás sportzakót pedig egy városi inggel, esetleg nyakkendővel és szövetnadrággal viselve pedig elegáns attitűdűvé tehetjük. Olyan apró részlet, mint a gomb is megváltoztathatja egy zakó hangulatát. Egy kék zakó illeszkedő gombokkal elegáns, fémgombokkal klubhangulatú, fehér csontgombokkal pedig nyári casual hangulatú lesz. 
Általánosságban elmondható, hogy a pamut-, len, tweed-, kord- és rusztikus felszínű gyapjúzakók sportosak, a finom gyapjú-, twill-, kasmír-, selyem- és selyembársony darabok pedig elegánsnak mondhatók. 
A klasszikus zakó / nadrágos összeállítások viselhetők inggel, nyakkendővel, de akár pólóval, shirttel és különböző kötött kiegészítőkkel is.
A fiatal lázadók előszeretettel hordanak mintás és egyszínű second hand darabokat, viseltes t-shirttel és vászonnadrággal. A coolok a mosott felületű pamut kék zakót kedvelik sötét farmerrel, a modern klasszikusok is inkább a kéket viselik, de ápolt kivitelben farmerrel vagy színes pamutnadrággal. A hagyományos stílus kedvelői a kockás zakóhoz flanelnadrágot viselnek legombolt kék inggel és apró mintás nyakkendővel. Egy igazi dandy pedig lilával bátran kockázott bézs kasmírzakóhoz kőszürke szövetnadrágot kombinál, hófehér cápagalléros inggel és szürke-lila Presley-mintás nyakkendővel.


A KÉK ZAKÓ
A férfiruhatár egyik nélkülözhetetlen és örök klasszikus darabja a kék zakó, ami szürke szövetnadrággal, fehér pamutnadrággal vagy éppen farmerrel, de még erdeti klasszikus hosszúságú bermudával is biztos megjelenést ad. A kék zakó igazi kaméleon, tökéletesen idomul a kiegészítőkhöz, ez a ruhadarab megkerülhetetlen, pótolhatatlan és nélkülözhetetlen. Egy jól szabott kék zakóban az élet szinte minden pillanatában jól öltözöttek és magabiztosak lehetünk. 
A klasszikus kék zakó lehet sima vagy durva szövésű – akár önmagában mintás –, apró kockás vagy sűrű tűcsíkos is gyapjú-, kasmír-, len, vagy akár pamutkelméből. Klasszikusan égszínkék vagy mélykék színekben, de az utóbbi években a közép vagy akár élénk – szilva- – kék is elfogadottá vált. Készülhet egy- vagy kétsoros szabással, kék vagy színes béléssel, de nyárra akár bélés nélkül is. Ma az egysorosak a közkedveltek, leginkább kétgombos változatban, de a londoni neves szabóságok továbbra is a kétsorost tartják a stílusosabb darabnak. 
Az utazó hűséges társa ez a jól kombinálható klasszikus, hiszen a protokolláris események kivételével kék zakó és a megfelelő nadrág kombinációjában bármilyen üzleti alkalommal megjelenhetünk. 
A zakó hangulatát mindig a vele viselt nadrág és a többi kiegészítő összképe határozza meg. 
A kék zakó farmernadrággal és pamutnadrággal casual hangulatú. A farmer ne legyen túl bő és szakadt, inkább szűk – esetleg éppen lábfejig érő –, s ne legyen túl koptatott se. A pamutnadrágok közül sokan a bézs és a barna árnyalatokat kedvelik, de az új irányzat az élénk és bátor színeket, mint a piros, sárga, lila és zöld részesíti előnyben, a campus-stílus – IVY league – jegyében. 
Nyáron smart casual hangulatban a legstílusosabb kísérő a fehér pamut- vagy lenpamutnadrág, ötzsebes vagy klasszikus szabásban, barna fűzős cipővel, pennyloaferrel – akár zokni nélkül is –, vagy színes mokaszinnal – autóscipővel –, mindig zokni nélkül! 
Hidegebb napokra klasszikusan mélyszürke, illetve kőszürke gyapjúnadrágot viseljünk a vastagabb kék zakóhoz, a lényeg az, hogy a zakó mindig sötétebb legyen, mint a hozzá viselt pantalló. 
Városi öltözetként természetesen egyszínű és klasszikus szélescsíkos ingekkel az ideális, legombolt vagy cápagallérral. Casual viselés esetén a gombos, hosszú ujjas ing-pulóver vagy a rövid ujjas póló a megfelelő kísérő.

A kék zakó készülhet fémgombokkal, ekkor nevezzük klubzakónak, mivel a múlt század számos egyetemi és gentleman klubjában kötelező volt a klub emblémájával díszített fémgombos – néha a szivarzseben címeres – zakók viselése. Londonban még ma is számos finom üzletben lehet beszerezni klubmintás – leggyakrabban csíkos vagy emblémás – nyakkendőket, gombokat, mandzsettagombokat.
A zakó szivarzsebéből, ha lehet, ne felejtsük el a díszzsebkendőt – fehéret vagy mintásat –, ez a öltözetet egyedivé teszi!
A hagyományos viselési mód mellett a blézert lehet meghökkentő és formabontó módon is viselni.
Aki az unalomig viselt csíkos inges változatot kerülni akarja, viselje blézerét színes – piros, zöld, vagy mélykék – inggel, fehér nadrággal, vagy akár bátor színű pamutpantallóval. A mélykék garbó, kék blézer és színes nadrág verzió úgy klasszikus, hogy ugyanakkor modern és formabontó is. A campus-stílus kedvelői viselhetik a mélykék kétsorost sokzsebes cargo nadrággal, csíkos inggel, mellénnyel és szorosra kötött, mintás, címermintás csokornyakkendővel. 
A mediterrán klasszikus továbbra is a kék blézer csontszínű nadrággal, fehér inggel, puha hasított bőr autóscipővel és hófehér len díszzsebkendővel.


MINTÁS ZAKÓK
A férfizakók nagy csoportjába tartoznak a mintázott darabok – ezeket szokta a köznyelv sportzakónak nevezni, alapanyaguktól függetlenül –, amelyeknek nem az anyagfelülete kap mintázatot, hanem karakteres és határozott csík-, kocka- vagy más minták jelennek meg fantáziamintaként a darabokon.
A mintás zakók a klasszikus ruhatárban természetesnek hatnak, de időnként teljesen eltűnnek a kínálatból, majd évek múltán más színekben és kombinációkban, de erőteljesen térnek vissza. Az angolos és olaszos ízlésnek egyaránt megfelelnek, azzal a különbséggel, hogy az olaszok ezeket a mintás darabokat inkább laza, informális helyzetekben viselik, az angolok pedig a vidéki élet a városi öltözködésre történő erős befolyása miatt városi öltözetként is előszeretettel kombinálják. Az angol ízlésnek a komolyabb, sötétebb színek használata, az olaszoknak a frissebb, bátrabb színpárosítások felelnek meg.
Az egyszínűekkel ellentétben ezeknek a karakteres zakóknak nehezebb a kombinálása, mintázatuk és annak színei által kötöttebbek.
A kis mintás, sűrűn csíkozott, apró tyúkláb- vagy madárszemmintás, valamint pepita minták kevésbé határozottak, mint az Esterházy-kocka, a széles blokkcsíkozás, az árnyékolt kockaminta, valamint a többszínű felülkockázás.

Minél nagyobb és több színből összeállított a minta, annál egyedibb és kötöttebb a zakó. Éppen az egyedi hang adja az ilyen zakók különlegességét, a mindig biztos unikékkel és -szürkével szemben, ezek a darabok kötöttségük által lesznek érdekesek, ez adja meg viselésük sava-borsát.
Természetesen a nagy mintás harsány darabok a casual ruhatárhoz kapcsolhatók, a kisebb felülkockásoknak és csíkosoknak pedig a business ruhatárban van szerepük, megtörhetik az egyszínűségre épülő monotóniát. 
Közkedveltek a „rejtett” színnel mintázott szövetek is, amelyeknek díszítőszíne szinte észrevétlenül olvad bele az alapszínbe, az ilyen színeket egy velük azonos színű ing, nyakkendő vagy kötött kiegészítő tudja kiemelni.
A mintás zakók alapszíne elsősorban a szürke, barna és mézárnyalatok, valamint a kék és a földszínek, illetve a bordó és a zöld. 
Klasszikus hangulatban kísérőjük a szövet – leginkább szürke árnyalatokban – és a pamutnadrágok, casual viselés esetén a mosott darabok, a hagyományos és a színes farmernadrágok is. A zakó színétől mindig elütő kísérőnadrágokat kell választani, ezek csak ritkán legyenek azonosak a felülmintázó színnel. Ez a szín a többi, a zakóval a felsőtesten közvetlenül találkozó szín kiválasztásában irányadó.
A klasszikus háthasítékos darabok mellett a Norfolk hacking jacket szabásról is érdemes említést tenni; ez az angol eredetű, vadászathoz használt darab a hátán pánttal és kényelmi bőségránccal készül, olyan felhajtható gallérrésszel, illetve áthajló gallérkiegészítéssel, amely az ál alatt összezárható. A Norfolk-zakókat covercoat vagy tweed anyagokból készítik, barna és zöld, az angol vidéki életnek megfelelő mintavilággal és ejtett – ferdére – szabott zsebekkel.

Ázsiai befolyással került be a klasszikusok közé a zárt mellrésszel és keskeny állógallérral – mandaringallérral – gyártott Nehru zakó, amely sok tervező állandóan visszatérő kedvence. Az ilyen darabokat egyszínű és puha anyagokból stílusos viselni, testre szabott, elegáns kivitelben. 
A sportzakók közkedvelt változatai a mellénnyel összeszerkesztett verziók. Ezek a hagyományos zakósnittet követő – gyapjú-, pamut-, kord- vagy nejlon- – darabok elülső részükön egy mellényrésszel egészülnek ki, amely mellényrész általában cipzárral záródó, és sok esetben nem is fixen rögzített, hanem leválasztható. Az ilyen zakók a casual öltözethez remekül kombinálhatók tavasszal és ősszel egyaránt.
A klasszikus kidolgozott önálló zakók és blézerek, valamint a sportzakók mellett feltétlenül ismernünk kell a soft kidolgozású roadster zakókat. Az ilyen soft zakó mentes a normál darabok klasszikus eljárású váll- és mellkidolgozásától, gyakran béleletlen vagy önnön anyagával bélelt, puha nápolyi vállal, rávarrott zsebekkel, puha, lágy kelméből, gyakran kreppszerű gyapjúból vagy kasmír kevert szálas alapanyagból. 
Smart és upper casual stílusban szövet- és pamutnadrágokkal, farmerrel és korddal is jól párosítható, kötött kiegészítőkkel, de klasszikus inges formában is.

A cikk a Gentleman magazin 2011. AUTUMN számában jelent meg.
A keresett szó nem lehet rövidebb 3 betűsnél!
Bezárás
AZ EMBER LEGJOBB TÁRGY-BARÁTJA
Kerékpár, bicikli, bringa, keró, canga. Aki hajtja, imádja, hiszen olyan szabadságérzetet nyújt, amit egyetlen más közlekedési eszköz sem képes megadni. A posztmodern nagyvárosokban egyre többen ismerik...
Jaksity György
"Megpróbálok annyi pénzt költeni a kultúrára, így a műgyűjtésre, amennyi még nem fáj. Azt szoktam mondani, hogy ha holnap leég minden olyan objektum, ahol nekem képem van, akkor nagyon-nagyon szomorú...
Kovács Ákos: Fehér sólyom, az örök lázadó
Mintha nem is egy hektikus világváros közepén üldögélnék, olyan nyugodt derű és reformkori hangulat vesz körül a Dunára néző borvendéglőben, amelyet...
A LOVAS FÉRFI, A LÓ KEVÉSBÉ...
A lovaspólót a Gentleman számára találták ki, ha létezik sport, amelynek helye van magazinunkban, akkor az az indiai eredetű, a szubkontinensen állomásozó, a szabadidő értelmes eltöltésére vágyó angol...
Made in Britain
A három szó, amely biztosítja a vásárlókat, hogy a pénzükért minőséget vásárolnak és három tárgy, amely egy úriember számára...
BOTH MIKLÓS
Magyarország egyik legjobb gitárosa, aki összekötötte Hendrixet Bartókkal. Tizenhét évesen már a VHK-ban játszik, a Napra zenekar alapítója, az Országos Prímástalálkozó tagja, a Both Miklós FolkSide...
Haggistól a Chivasig
Skóciának és a Chivas Regalnak három nap elegendő volt ahhoz, hogy rabul ejtsen. Történt ez annak dacára, hogy utazom eleget, tömény alkoholt viszont igen ritkán fogyasztok. Amennyiben első komolyabb...
Riva
Drága és fényűző hajóból széles a kínálat – de ha igazán exkluzívat szeretnénk, akkor nem jöhet más szóba, mint egy Riva-modell. Ezek azok a csodálatos, egyedi, kézimunkával készített, fa vagy...
SVÁJCI GYÖNGYSZEM
Jobb az elején tisztázni, hogy elfogult vagyok. Szerelem volt első látásra, még 1986-ban kezdődött. Vízummal lehetett akkoriban beutazni. Ennyi év után remélhetőleg következmények nélkül bevallhatom:...