GUNDEL

EGY PRÉMIUM KATEGÓRIÁS HUNGARIKUM TÖRTÉNETE
A Gundel nemcsak az egyik leghíresebb és legrégibb hazai éttermünk, hanem ennél sokkal több. Egy fogalommá vált név, egy gasztrodinasztia, egy elkötelezett iskola, egy nagy múltú intézmény, egy igazi hungarikum, és persze egy világhírű palacsinta. Mindez maga a Gundel.

Ma már kevesen tudják, hogy patinás éttermünk megszületése egy nagyot álmodni merő fiú szorgalmas munkájának köszönhető. Mert akár hiszik, akár nem, a Gundel étterem története is úgy indul, mint egy igazi népmese. A bajor származású Johann Gundel mintegy százötven éve azért kelt útra, hogy szerencsét próbáljon a nagyvilágban. A kamasz fiút a sorsa Budára vezette, ahol egy kis vendéglőben alkalmazták „pikolóként”.

Az ambiciózus fiút azonban hajtotta a becsvágya, ezért egy belvárosi étteremben kitanulta a pincérszakmát, majd nemsokára már az elegáns Arany Sas főpincére lett. Huszonöt évesen megnyitotta saját vendéglőjét, a Bécsi Sörházat. Itt végre úgy érezte, hogy megtalálta a hivatását, és egyre bátrabb újításaival fokozatosan megalapozta jó hírnevét. A nála megforduló korabeli vendégek, köztük írók, művészek, politikusok, tehetős polgárok és arisztokraták, az egekig magasztalták a helyet, azt mondták, Gundel étterme felveszi a versenyt Bécs, München és Párizs legelegánsabb vendéglőivel. Gundel pedig mindent megtett, hogy elkápráztassa a hozzá látogatókat: Az Adriai-tengerből hozatott osztrigát, különféle vadmadarakat kínált almahab körítéssel; étlapján csakúgy szerepelt a rajnai lazac, mint a dunai tok vagy más magyar specialitások.
A magyar fővárosi elit már Gundel Jánosként ismerte meg a bajor Johann Gundelt, aki öt fia közül Károlyt tartotta legalkalmasabbnak arra, hogy átadja neki tudása legjavát. A fiú lelkes hallgatóközönségnek bizonyult, és az apjától kapott elméleti órák után Európa legelegánsabb hoteljeiben és vendéglőiben sajátította el a szakma gyakorlati fortélyait. 1910-ben tért vissza Budapestre, hogy átvegye a korábban jó nevű, de meglehetősen leromlott „Wampetics”-et. Célja az volt, hogy a Gundelre átkeresztelt étterem legyen Budapest legelegánsabb és legnagyszerűbb étterme. Ezért nagyon sokat is tett, saját maga felügyelte, mi kerül a Gundel konyhájába. A piacon személyesen választotta ki a húst, halat, baromfit, zöldségfélét és gyümölcsöt. A városon kívül sertéstelepet létesített, ahol az általa kiválasztott állatokat tenyésztették és dolgozták fel. Saját kertészetet tartott fenn, abban termelték éttermei számára a zöldségféléket, salátákat és üvegházi primőröket. Volt saját gombapincéje is, és a borok számára az étterem pincéin kívül pincéket bérelt Budafokon is, saját borászatából Gundel-címkékkel ellátott palackok kerültek az étterembe.
Az elkövetkezendő évek aztán meghozták a rengeteg befektetett munka gyümölcsét. Az étterem híre túlnőtt az országon. Az 1939. évi New York-i világkiállítás alkalmával a New York Times már ezt írta: „A Gundel vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turistaprospektus.” Sajnos a lendületes sikersztori ezután kissé megtört, a második világháború átírta az étterem történetét. Bár 1945-ben sikerül újra megnyitni az éttermet, 1949-ben államosították azt. A hetvenes években nyolc esztendőre bezárták, majd 1991-ben amerikai szakmai befektetők vették át az éttermet. 2004-től pedig a Danubius Hotels Nyrt. többségi tulajdonosa, az idén elhunyt Sir Bernard Schreier lett a Gundel új tulajdonosa. Az ügyvezető igazgató már több éve a diplomácia világából érkezett Alföldy Tádé.

És hogyan tudott a Gundel az elmúlt száz év során az ország legjobb éttermei között maradni? Úgy, hogy folyamatosan reagált a változó éttermi trendekre, új köntösbe öltöztette az évszázados tradíciókon nyugvó konyháját, tovább bővítette minőségi szolgáltatásainak palettáját, a legnevesebb séfeket szerződtette, és üzletpolitikáját úgy alakította, hogy a Gundel egy mindenki számára elérhető, ugyanakkor egy igazi prémium kategóriás hungarikum maradjon. Az étterem vezetői olyan helynek álmodták meg a kétezres évek Gundeljét, hogy az már nemcsak a kulináris élvezetek díszleteként szolgál, hanem fontos közéleti-kulturális diskurzusok helyszíne is. Ennek legfőbb bizonyítéka az ezredfordulón megalapított Gundel Művészeti Díj, amelyet minden évben a különböző művészeti ágak legjobbjainak ítél oda egy szakmai plénum. Kategóriánként (életmű, „Sztár-lett”, képzőművész, színművész, táncművész, zeneművész) három-három jelölt közül titkos szavazással választotta ki a kuratórium a díjazottakat. A díj alapítóinak nemes szándékát mind a sajtó, mind a művészeti közélet nagy szeretettel és elismeréssel honorálta, és már az első gálaműsort követően egyre több újságíró nevezte a díjat „Magyar Oscar”-nak.


2010-től Szinetár Miklós elnökletével megreformálták a Gundel Művészeti Díjat. A korábbiakkal ellentétben – az életműdíj és a „Sztár-lett” díj kivételével – fiatal tehetséges kezdő művészek karrierjét segítik a szakértő kuratóriumok. Az elismerés pénzjutalommal ugyan nem jár, ám annál nagyobb az erkölcsi, eszmei értéke. Az étterem vezetősége fontosnak tartja, hogy ezzel a díjjal a Gundel az ország egyik értékteremtő, kulturális véleményformálója legyen. A Gundel a minőség, az elegancia és az egyedülálló konyhaművészet szinonimájává vált történetének közel 120 éve során. A klasszikus értékek mellett a megújulni tudás, a tradíciók harmóniája és az egyedülálló szakmai tapasztalat teszi a 21. században is az ország egyik vezető csúcséttermévé.

A cikk a Gentleman magazin 2013. AUTUMN számában jelent meg.
A keresett szó nem lehet rövidebb 3 betűsnél!
Bezárás
A XXI. századi gentleman
Gentleman. A szó hallatán sokaknak talán egy igazán elegánsan öltöző öregúr jut eszébe, aki nagyon kimért és udvarias. Manapság azonban már mást takar ez a nemzetközi kifejezés. Hiszen miért ne...
Fiatal divattervező
Elegáns, letisztult és kreatív. Ezek a szavak jellemzik leginkább az idén már nemzetközi szinten is hódító fiatal magyar tervezőnő, Nagy Noémi munkáját, aki Swarovski kristályokkal készült...
ÖRÖMAUTÓZÁS
Azon a reggelen izgatottabban ébredtem. A fiam éppen nyűgösebb volt, mert jön a foga, négy is, nekem meg másért csorgott a nyálam. Az biztos, hogy – nem először, persze – helyet cseréltünk a családi...
Halászsas négy keréken
A névtelen lombardiai autógyár (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) első modellje 1910-ben hagyta el a gyárat. A 100 éves évfordulóra méltó koncepcióval lépett elő a genfi autószalonon a...
Szepsy István
A tokaji Mr. Terroir ízig-vérig úriember, de ezt nem a csokornyakkendő teszi, hanem viszonya a környezetéhez, az emberekhez és a...
Luxusóra vagy sportkocsi
A Glashütte Original értékesítésért felelős alelnöke, Dieter Pachner 1985-ben az ausztriai Karlsteinben kezdett órásmesternek tanulni. A mestervizsgát is letette ugyan, de elég gyorsan úgy döntött,...
Világjáró vadásznak lenni...
Világjáró vadásznak lenni annyit jelent, hogy a vadász befogadóvá válik. Kinyílik a kultúrák, a népek, a szokások felé, tiszteli a természetet és ember marad minden körülmények között. De ne üljünk tort...
NÖVÉNYI NORBERT
Növényi Norbert a szeretett brigádról, a politikusi mentalitásról, a szülők elengedéséről és arról, ami Bruce Willisnél is...
Made in Italy
A három szó, amely biztosítja a vásárlókat, hogy a pénzükért minőséget vásárolnak és három férfi, három különböző...