GUNDEL

EGY PRÉMIUM KATEGÓRIÁS HUNGARIKUM TÖRTÉNETE
A Gundel nemcsak az egyik leghíresebb és legrégibb hazai éttermünk, hanem ennél sokkal több. Egy fogalommá vált név, egy gasztrodinasztia, egy elkötelezett iskola, egy nagy múltú intézmény, egy igazi hungarikum, és persze egy világhírű palacsinta. Mindez maga a Gundel.

Ma már kevesen tudják, hogy patinás éttermünk megszületése egy nagyot álmodni merő fiú szorgalmas munkájának köszönhető. Mert akár hiszik, akár nem, a Gundel étterem története is úgy indul, mint egy igazi népmese. A bajor származású Johann Gundel mintegy százötven éve azért kelt útra, hogy szerencsét próbáljon a nagyvilágban. A kamasz fiút a sorsa Budára vezette, ahol egy kis vendéglőben alkalmazták „pikolóként”.

Az ambiciózus fiút azonban hajtotta a becsvágya, ezért egy belvárosi étteremben kitanulta a pincérszakmát, majd nemsokára már az elegáns Arany Sas főpincére lett. Huszonöt évesen megnyitotta saját vendéglőjét, a Bécsi Sörházat. Itt végre úgy érezte, hogy megtalálta a hivatását, és egyre bátrabb újításaival fokozatosan megalapozta jó hírnevét. A nála megforduló korabeli vendégek, köztük írók, művészek, politikusok, tehetős polgárok és arisztokraták, az egekig magasztalták a helyet, azt mondták, Gundel étterme felveszi a versenyt Bécs, München és Párizs legelegánsabb vendéglőivel. Gundel pedig mindent megtett, hogy elkápráztassa a hozzá látogatókat: Az Adriai-tengerből hozatott osztrigát, különféle vadmadarakat kínált almahab körítéssel; étlapján csakúgy szerepelt a rajnai lazac, mint a dunai tok vagy más magyar specialitások.
A magyar fővárosi elit már Gundel Jánosként ismerte meg a bajor Johann Gundelt, aki öt fia közül Károlyt tartotta legalkalmasabbnak arra, hogy átadja neki tudása legjavát. A fiú lelkes hallgatóközönségnek bizonyult, és az apjától kapott elméleti órák után Európa legelegánsabb hoteljeiben és vendéglőiben sajátította el a szakma gyakorlati fortélyait. 1910-ben tért vissza Budapestre, hogy átvegye a korábban jó nevű, de meglehetősen leromlott „Wampetics”-et. Célja az volt, hogy a Gundelre átkeresztelt étterem legyen Budapest legelegánsabb és legnagyszerűbb étterme. Ezért nagyon sokat is tett, saját maga felügyelte, mi kerül a Gundel konyhájába. A piacon személyesen választotta ki a húst, halat, baromfit, zöldségfélét és gyümölcsöt. A városon kívül sertéstelepet létesített, ahol az általa kiválasztott állatokat tenyésztették és dolgozták fel. Saját kertészetet tartott fenn, abban termelték éttermei számára a zöldségféléket, salátákat és üvegházi primőröket. Volt saját gombapincéje is, és a borok számára az étterem pincéin kívül pincéket bérelt Budafokon is, saját borászatából Gundel-címkékkel ellátott palackok kerültek az étterembe.
Az elkövetkezendő évek aztán meghozták a rengeteg befektetett munka gyümölcsét. Az étterem híre túlnőtt az országon. Az 1939. évi New York-i világkiállítás alkalmával a New York Times már ezt írta: „A Gundel vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turistaprospektus.” Sajnos a lendületes sikersztori ezután kissé megtört, a második világháború átírta az étterem történetét. Bár 1945-ben sikerül újra megnyitni az éttermet, 1949-ben államosították azt. A hetvenes években nyolc esztendőre bezárták, majd 1991-ben amerikai szakmai befektetők vették át az éttermet. 2004-től pedig a Danubius Hotels Nyrt. többségi tulajdonosa, az idén elhunyt Sir Bernard Schreier lett a Gundel új tulajdonosa. Az ügyvezető igazgató már több éve a diplomácia világából érkezett Alföldy Tádé.

És hogyan tudott a Gundel az elmúlt száz év során az ország legjobb éttermei között maradni? Úgy, hogy folyamatosan reagált a változó éttermi trendekre, új köntösbe öltöztette az évszázados tradíciókon nyugvó konyháját, tovább bővítette minőségi szolgáltatásainak palettáját, a legnevesebb séfeket szerződtette, és üzletpolitikáját úgy alakította, hogy a Gundel egy mindenki számára elérhető, ugyanakkor egy igazi prémium kategóriás hungarikum maradjon. Az étterem vezetői olyan helynek álmodták meg a kétezres évek Gundeljét, hogy az már nemcsak a kulináris élvezetek díszleteként szolgál, hanem fontos közéleti-kulturális diskurzusok helyszíne is. Ennek legfőbb bizonyítéka az ezredfordulón megalapított Gundel Művészeti Díj, amelyet minden évben a különböző művészeti ágak legjobbjainak ítél oda egy szakmai plénum. Kategóriánként (életmű, „Sztár-lett”, képzőművész, színművész, táncművész, zeneművész) három-három jelölt közül titkos szavazással választotta ki a kuratórium a díjazottakat. A díj alapítóinak nemes szándékát mind a sajtó, mind a művészeti közélet nagy szeretettel és elismeréssel honorálta, és már az első gálaműsort követően egyre több újságíró nevezte a díjat „Magyar Oscar”-nak.


2010-től Szinetár Miklós elnökletével megreformálták a Gundel Művészeti Díjat. A korábbiakkal ellentétben – az életműdíj és a „Sztár-lett” díj kivételével – fiatal tehetséges kezdő művészek karrierjét segítik a szakértő kuratóriumok. Az elismerés pénzjutalommal ugyan nem jár, ám annál nagyobb az erkölcsi, eszmei értéke. Az étterem vezetősége fontosnak tartja, hogy ezzel a díjjal a Gundel az ország egyik értékteremtő, kulturális véleményformálója legyen. A Gundel a minőség, az elegancia és az egyedülálló konyhaművészet szinonimájává vált történetének közel 120 éve során. A klasszikus értékek mellett a megújulni tudás, a tradíciók harmóniája és az egyedülálló szakmai tapasztalat teszi a 21. században is az ország egyik vezető csúcséttermévé.

A cikk a Gentleman magazin 2013. AUTUMN számában jelent meg.
A keresett szó nem lehet rövidebb 3 betűsnél!
Bezárás
EDELÉNY A TALÁNYOK KASTÉLYA
Edelényről, a „Bódva parti Fertődről” a rendszerváltozás óta több rekonstrukciós elképzelés, terv, ötlet látott napvilágot, mint ahány ép ablakkerete volt – egy kanadai üzletember még indián kaszinót is...
Az időutazó
Öreg járgány szivatóval indul – fújjuk kívülről lassan húsz éve, a Besenyő Blues Band fesztiválnyertes dalából. de mi hajthat egy Öreg Pasast? Miért szívatja magát egy ausztrál nyugdíjas a létező...
Terepjárók vadászoknak
Sokféle terepjárót lehet manapság vásárolni, de maguk a vadászok tudják igazán pontosan, hogy szenvedélyükhöz melyik felel meg a legjobban. Major Koppány, a Gentleman magazin vadász szakértőjének...
A szakácsművész Mathieu Viannay
Reggel még nem tudtam, hogy a napom a szarvasgombaevés jegyében telik majd. Azt tudtam csupán, hogy Mathieu Viannay-vel, a két Michelin-csillagos lyoni La mère Brazier étterem sztárséfjével van...
A 91. Magyar Derby versenynapjának tervezett programja
Véghajrához érkezett a 91. Magyar Derby szervezése. A magazin történetében először egy futam viseli a Gentleman nevet.
A KABINROLLER SOKADIK ÉLETE
Unalmas húsz év volt. Ottó bácsi a nyolcvanas évek végén kapta meg az autót a Római-parton csak úgy, különben kidobták volna. Aztán felkerült a padlásra. Teltek a hosszú hónapok, a por csak rakódott a...
Belül gentleman vagyok
Az elmúlt időszak 10 legnézettebb magyar filmjéből háromban fő- szerepet játszott, Jászai- és Kossuth díjról álmodik, de elvan nélkülük is. Szereti a jó borokat, ételeket és a jó nőket, habzsolja az...
Tökéletesíteni
Senkinek nem kell bizonygatni a mercedes tökéletességre törekvő akaratát. Prémiummárkaként szinte kötelesség olyan autót építeni, amely részleteiben és egészében is megkérdőjelezhetetlen. Azaz...
A GENTLEMAN ÚJJÁÉPÍTI A KASTÉLYT
Ma már csak a kerti homlokzat középső kijárata és egy faldarab maradt hírmondónak az egykori fejedelmi méretű kastélyépületből Alcsúton. Lakói, az egykori Habsburg főhercegek aligha gondolták, hogy...