A Château Visz neve már 2009-ben, megnyitása után egy évvel bekerült a köztudatba, hiszen két magyar étteremkalauz is a legjobb három étterem között szerepeltette toplistáján. A sikerszéria töretlen maradt, aminek betetőzéseként 2010-ben hatalmas elismeréssel illette a Dining Guide: az Év éttermének választotta. A díj értékét növeli, hogy azért rendszerint fővárosi éttermek futnak versenyt, ám ez alkalommal a Michelin-csillagos Costest is sikerült lepipálni – stílszerűen Michelin-csillagos séffel, Erik Schröterrel. A fakanál időközben a harmincas évei közepén járó Huszák Zoltán kezébe került, és az eredmény nemkülönben lenyűgöző. Az ifjú séf döntően magyar, főként regionális alapanyagokkal dolgozik, a friss fűszernövények használata jellemzi ételeit, többnyire a kastély saját fűszerkertjéből. A hagyományos és molekuláris technikák ötvözésével, a legmodernebb konyhatechnológiával izgalmas, egyedi étkeket alkot, a hétfogásos menü nemcsak a gyomrot, de a szemet is kényezteti. Előzetes egyeztetés esetén a hotel speciális menüről is gondoskodik a vegetáriánus, allergiás vagy diétázó vendégek részére.
Igazságtalanság lenne azonban, ha a hotelnek csak a konyháját dicsérnénk. A fővárostól nagyjából egyórányi autóútra fekvő kastélyt idilli környezet övezi, a 45 hektáros angolparkban sétálva megfeledkezünk a mindennapok gondjáról-bajáról. Ha kellően elfáradtunk, lepihenhetünk a tizenkét suite egyikében vagy az akadálymentesített lakosztályban. Az elegáns berendezések többsége erdélyi kézművesek szakértelmét dicséri, száz évet repítenek vissza minket az időben. A művészet iránt fogékony vendégek paradicsomi helyre csöppennek, hiszen a szobák és közösségi terek falait a XX. század eleji és kortárs magyar festők képei díszítik, az alkotók nevét viselik a lakosztályok. A szobákat három kategóriába sorolták: az elegáns szobák első emeletiek és kisebb alapterületűek, a luxus szobák második emeleti tetőteres, nagyobb alapterületű szobák, míg az exkluzív lakosztályok főleg az első emeleten találhatók, illetve két toronyszoba tartozik még ebbe a kategóriába. Ha kedvünk tartja, ellazulhatunk a luxushotel SPA- és wellness részlegében.
Arról, hogy elsősorban kik szállnak meg a Balatontól mintegy tíz kilométerre fekvő berencsepusztai kastélyszállodában, a tulajdonost, Hidvéghy Melindát kérdeztük: „Elsősorban magyar vendégek térnek be a Château Viszbe. Külföldön a reklámköltségek meghaladnák többéves forgalmunkat, ezért érjük el kicsit nehezebben a külföldi vendégeket. Meglepetésünkre az amerikai Food and Wine vezető étteremkalauz már elismert minket, tavaly a közép-európai top 20-as listán a bécsi Steirereck és a salzburgi Ikarus mellett a Château Visz is szerepelt. Akik minket választanak, azok kivétel nélkül elégedetten távoznak, rendkívül magas színvonalú szolgáltatást kapnak a pénzükért. A vendég nálunk komplex élménnyel gazdagodik, hiszen szép környezetben, gyönyörű szobában aludhat, gourmet étteremben ehet, felfrissülhet a wellness részlegben – minden megvan egy helyen.”
Hidvéghy Melinda hozzátette, a vendégek számát nagyban befolyásolja az évszak, az aktuális időjárás, de természetesen hétvégén is többen választják a kastélyszállodát, mint egy átlagos hétköznapon. Azt ugyanakkor a hotel tulajdonosa sem titkolta, a 2008-as nyitás időzítése nem volt tökéletes: „A gazdasági válság az élet minden területén érezteti a hatását, és ez alól mi sem vagyunk kivételek. Közép-Európát fokozottan érintette, sőt, érinti még mindig a pénzügyi krízis, a vidék pedig mindig is hátrányban volt a nagyvárosokkal szemben.”
A szálloda nyújtotta minőségen ebből mi sem érzékelhető a külső szemlélő számára, de hogy valós képet kapjunk, annak érdekében felcsapjuk a vendégkönyvet, ahol „tét nélkül” lehet dicsérni vagy épp panaszkodni. Csak az előbbivel találkoztunk, s néhány idézettel bizonyítjuk: „Sok magyar és külföldi szállodában jártunk, de ilyen udvarias kiszolgálásban még nem volt részünk. Csodálatos környék.” Avagy: „Luxushotel, festői környezetben. A személyzet nagyon segítőkész és barátságos. A konyha fantasztikus, igazi gourmet tapasztalat.”
Aki nem hiszi, járjon utána, és próbálja ki!