Főúri kényelem

Château Visz
A Balaton környéke rendszerint a nyáron népesül be, de hogy az év bármely szakában érdemes legyen odautazni, arról a Château Visz gondoskodik. Luxusszálloda és gourmet étterem a főváros zajától távol, festői környezetben – időutazás a XX. század elejére.

A Château Visz neve már 2009-ben, megnyitása után egy évvel bekerült a köztudatba, hiszen két magyar étteremkalauz is a legjobb három étterem között szerepeltette toplistáján. A sikerszéria töretlen maradt, aminek betetőzéseként 2010-ben hatalmas elismeréssel illette a Dining Guide: az Év éttermének választotta. A díj értékét növeli, hogy azért rendszerint fővárosi éttermek futnak versenyt, ám ez alkalommal a Michelin-csillagos Costest is sikerült lepipálni – stílszerűen Michelin-csillagos séffel, Erik Schröterrel. A fakanál időközben a harmincas évei közepén járó Huszák Zoltán kezébe került, és az eredmény nemkülönben lenyűgöző. Az ifjú séf döntően magyar, főként regionális alapanyagokkal dolgozik, a friss fűszernövények használata jellemzi ételeit, többnyire a kastély saját fűszerkertjéből. A hagyományos és molekuláris technikák ötvözésével, a legmodernebb konyhatechnológiával izgalmas, egyedi étkeket alkot, a hétfogásos menü nemcsak a gyomrot, de a szemet is kényezteti. Előzetes egyeztetés esetén a hotel speciális menüről is gondoskodik a vegetáriánus, allergiás vagy diétázó vendégek részére.
Igazságtalanság lenne azonban, ha a hotelnek csak a konyháját dicsérnénk. A fővárostól nagyjából egyórányi autóútra fekvő kastélyt idilli környezet övezi, a 45 hektáros angolparkban sétálva megfeledkezünk a mindennapok gondjáról-bajáról. Ha kellően elfáradtunk, lepihenhetünk a tizenkét suite egyikében vagy az akadálymentesített lakosztályban. Az elegáns berendezések többsége erdélyi kézművesek szakértelmét dicséri, száz évet repítenek vissza minket az időben. A művészet iránt fogékony vendégek paradicsomi helyre csöppennek, hiszen a szobák és közösségi terek falait a XX. század eleji és kortárs magyar festők képei díszítik, az alkotók nevét viselik a lakosztályok. A szobákat három kategóriába sorolták: az elegáns szobák első emeletiek és kisebb alapterületűek, a luxus szobák második emeleti tetőteres, nagyobb alapterületű szobák, míg az exkluzív lakosztályok főleg az első emeleten találhatók, illetve két toronyszoba tartozik még ebbe a kategóriába. Ha kedvünk tartja, ellazulhatunk a luxushotel SPA- és wellness részlegében.

Arról, hogy elsősorban kik szállnak meg a Balatontól mintegy tíz kilométerre fekvő berencsepusztai kastélyszállodában, a tulajdonost, Hidvéghy Melindát kérdeztük: „Elsősorban magyar vendégek térnek be a Château Viszbe. Külföldön a reklámköltségek meghaladnák többéves forgalmunkat, ezért érjük el kicsit nehezebben a külföldi vendégeket. Meglepetésünkre az amerikai Food and Wine vezető étteremkalauz már elismert minket, tavaly a közép-európai top 20-as listán a bécsi Steirereck és a salzburgi Ikarus mellett a Château Visz is szerepelt. Akik minket választanak, azok kivétel nélkül elégedetten távoznak, rendkívül magas színvonalú szolgáltatást kapnak a pénzükért. A vendég nálunk komplex élménnyel gazdagodik, hiszen szép környezetben, gyönyörű szobában aludhat, gourmet étteremben ehet, felfrissülhet a wellness részlegben – minden megvan egy helyen.”

Hidvéghy Melinda hozzátette, a vendégek számát nagyban befolyásolja az évszak, az aktuális időjárás, de természetesen hétvégén is többen választják a kastélyszállodát, mint egy átlagos hétköznapon. Azt ugyanakkor a hotel tulajdonosa sem titkolta, a 2008-as nyitás időzítése nem volt tökéletes: „A gazdasági válság az élet minden területén érezteti a hatását, és ez alól mi sem vagyunk kivételek. Közép-Európát fokozottan érintette, sőt, érinti még mindig a pénzügyi krízis, a vidék pedig mindig is hátrányban volt a nagyvárosokkal szemben.”

A szálloda nyújtotta minőségen ebből mi sem érzékelhető a külső szemlélő számára, de hogy valós képet kapjunk, annak érdekében felcsapjuk a vendégkönyvet, ahol „tét nélkül” lehet dicsérni vagy épp panaszkodni. Csak az előbbivel találkoztunk, s néhány idézettel bizonyítjuk: „Sok magyar és külföldi szállodában jártunk, de ilyen udvarias kiszolgálásban még nem volt részünk. Csodálatos környék.” Avagy: „Luxushotel, festői környezetben. A személyzet nagyon segítőkész és barátságos. A konyha fantasztikus, igazi gourmet tapasztalat.”
Aki nem hiszi, járjon utána, és próbálja ki!

A cikk a Gentleman magazin 2013. SUMMER számában jelent meg.
A keresett szó nem lehet rövidebb 3 betűsnél!
Bezárás
Égbetörő vágyak
Végül mindenki életében elérkezik az idő, amikor a földi örömök helyett magasabb dimenziók iránt kezd érdeklődni, és szárnyalni vágyik. Merjünk nagyot álmodni, és hajtsuk uralmunk alá a végtelen kék...
Szerelem első szimatra
Bár nem számítottam rá, egészen különleges illatélményben volt részem Mallorcán. A nyaralás alatt megismerkedtem egy olyan céggel, amely ízesített tengeri sókkal foglalkozik. Ez az illatorgia aztán...
Himolla
Behunytuk szemünket és elképzeltük, milyen lehet belehuppanni a Mennyországba. Majd jó darabig ki sem nyitottuk, most az egyszer mindez valóban nem álom volt, és egy csapásra minden kívánságunk...
GUNDEL
A Gundel nemcsak az egyik leghíresebb és legrégibb hazai éttermünk, hanem ennél sokkal több. Egy fogalommá vált név, egy gasztrodinasztia, egy elkötelezett iskola, egy nagy múltú intézmény, egy igazi...
Márpedig izzadni emberi dolog!
Vajon miért nincsenek olyan mondások, hogy „izzad, mint a walesi herceg”, vagy „izzad, mint egy úriember”. A hasonlat alanyát a legtöbbször inkább állatok  (pl. ló, vagy disznó) képezik, pedig az...
SZÉCSI ZOLTÁN
Egyike az elitklub tagjainak – vízilabdában legalábbis mindenképpen. A sportág 112 éves ötkarikás történetében tizenegy olyan játékos (nyolc magyar és három brit) van, aki háromszoros...
AHOL IGAZI FLOW-ÉLMÉNY DOLGOZNI
Van egy mesebeli badehotel Dánia északnyugati partján, távol a stressztől, zajtól és a tömegektől. A több mint százéves, hófehérre festett gerendaépületben működő slow-life szállót Lisa Emborg vezeti. A...
A szerencselovag
Médiapunk, szalonpunk – nevezték már sok mindennek a novemberben negyvenéves Árpa Attilát, aki persze mindent meg is tett azért, hogy foglalkozzanak vele. A Rejtő Jenő-i kalandor, szerencselovag...
Lézeres látásjavítás
Hála a lézeres látásjavításnak, mára már emberek milliói élvezik, hogy nem szorulnak többé szemüveg viselésére, vagy kontaktlencse használatára....