Főúri kényelem

Château Visz
A Balaton környéke rendszerint a nyáron népesül be, de hogy az év bármely szakában érdemes legyen odautazni, arról a Château Visz gondoskodik. Luxusszálloda és gourmet étterem a főváros zajától távol, festői környezetben – időutazás a XX. század elejére.

A Château Visz neve már 2009-ben, megnyitása után egy évvel bekerült a köztudatba, hiszen két magyar étteremkalauz is a legjobb három étterem között szerepeltette toplistáján. A sikerszéria töretlen maradt, aminek betetőzéseként 2010-ben hatalmas elismeréssel illette a Dining Guide: az Év éttermének választotta. A díj értékét növeli, hogy azért rendszerint fővárosi éttermek futnak versenyt, ám ez alkalommal a Michelin-csillagos Costest is sikerült lepipálni – stílszerűen Michelin-csillagos séffel, Erik Schröterrel. A fakanál időközben a harmincas évei közepén járó Huszák Zoltán kezébe került, és az eredmény nemkülönben lenyűgöző. Az ifjú séf döntően magyar, főként regionális alapanyagokkal dolgozik, a friss fűszernövények használata jellemzi ételeit, többnyire a kastély saját fűszerkertjéből. A hagyományos és molekuláris technikák ötvözésével, a legmodernebb konyhatechnológiával izgalmas, egyedi étkeket alkot, a hétfogásos menü nemcsak a gyomrot, de a szemet is kényezteti. Előzetes egyeztetés esetén a hotel speciális menüről is gondoskodik a vegetáriánus, allergiás vagy diétázó vendégek részére.
Igazságtalanság lenne azonban, ha a hotelnek csak a konyháját dicsérnénk. A fővárostól nagyjából egyórányi autóútra fekvő kastélyt idilli környezet övezi, a 45 hektáros angolparkban sétálva megfeledkezünk a mindennapok gondjáról-bajáról. Ha kellően elfáradtunk, lepihenhetünk a tizenkét suite egyikében vagy az akadálymentesített lakosztályban. Az elegáns berendezések többsége erdélyi kézművesek szakértelmét dicséri, száz évet repítenek vissza minket az időben. A művészet iránt fogékony vendégek paradicsomi helyre csöppennek, hiszen a szobák és közösségi terek falait a XX. század eleji és kortárs magyar festők képei díszítik, az alkotók nevét viselik a lakosztályok. A szobákat három kategóriába sorolták: az elegáns szobák első emeletiek és kisebb alapterületűek, a luxus szobák második emeleti tetőteres, nagyobb alapterületű szobák, míg az exkluzív lakosztályok főleg az első emeleten találhatók, illetve két toronyszoba tartozik még ebbe a kategóriába. Ha kedvünk tartja, ellazulhatunk a luxushotel SPA- és wellness részlegében.

Arról, hogy elsősorban kik szállnak meg a Balatontól mintegy tíz kilométerre fekvő berencsepusztai kastélyszállodában, a tulajdonost, Hidvéghy Melindát kérdeztük: „Elsősorban magyar vendégek térnek be a Château Viszbe. Külföldön a reklámköltségek meghaladnák többéves forgalmunkat, ezért érjük el kicsit nehezebben a külföldi vendégeket. Meglepetésünkre az amerikai Food and Wine vezető étteremkalauz már elismert minket, tavaly a közép-európai top 20-as listán a bécsi Steirereck és a salzburgi Ikarus mellett a Château Visz is szerepelt. Akik minket választanak, azok kivétel nélkül elégedetten távoznak, rendkívül magas színvonalú szolgáltatást kapnak a pénzükért. A vendég nálunk komplex élménnyel gazdagodik, hiszen szép környezetben, gyönyörű szobában aludhat, gourmet étteremben ehet, felfrissülhet a wellness részlegben – minden megvan egy helyen.”

Hidvéghy Melinda hozzátette, a vendégek számát nagyban befolyásolja az évszak, az aktuális időjárás, de természetesen hétvégén is többen választják a kastélyszállodát, mint egy átlagos hétköznapon. Azt ugyanakkor a hotel tulajdonosa sem titkolta, a 2008-as nyitás időzítése nem volt tökéletes: „A gazdasági válság az élet minden területén érezteti a hatását, és ez alól mi sem vagyunk kivételek. Közép-Európát fokozottan érintette, sőt, érinti még mindig a pénzügyi krízis, a vidék pedig mindig is hátrányban volt a nagyvárosokkal szemben.”

A szálloda nyújtotta minőségen ebből mi sem érzékelhető a külső szemlélő számára, de hogy valós képet kapjunk, annak érdekében felcsapjuk a vendégkönyvet, ahol „tét nélkül” lehet dicsérni vagy épp panaszkodni. Csak az előbbivel találkoztunk, s néhány idézettel bizonyítjuk: „Sok magyar és külföldi szállodában jártunk, de ilyen udvarias kiszolgálásban még nem volt részünk. Csodálatos környék.” Avagy: „Luxushotel, festői környezetben. A személyzet nagyon segítőkész és barátságos. A konyha fantasztikus, igazi gourmet tapasztalat.”
Aki nem hiszi, járjon utána, és próbálja ki!

A cikk a Gentleman magazin 2013. SUMMER számában jelent meg.
A keresett szó nem lehet rövidebb 3 betűsnél!
Bezárás
„Legközelebb a szél is legyen benne a nevezési díjban…”
Fantasztikus hangulatban zárult az V. Bavaria - Porsche M5 - Audi Nagyhajós Regatta, amelyen valamennyi induló célba ért a szervezők által meghatározott...
BOGISICH FERENC
Bogisich Ferenc a több mint százfős, Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Részvénytársaság vezérigazgatója. Mérnökként húsz éve alapította cégét, mely Európa számos országába szállít...
Valentino
Általános iskolás kora óta biztosan tudta, hogy divattervezőként fogja keresni kenyerét. Piros ruháival vált híressé, gyakran emlegetik kedvenc árnyalatát Valentino-vörösként...
A lazaság királya
Mindössze három mozifilmben szerepelt, mégis színészlegenda lett. Egy 1950-es Pepsi-reklámban tűnt fel, és csak öt évvel később, az Édentől keletre című filmben debütált a...
Ford Mustang
A Ford méltó módon élesztette újjá kultikus modelljét. Nosztalgiázás helyett valódi álomgépet varázsolt az utcák és versenypályák szinte már elfeledett...
Eseménydús ősz
A 2013/2014-es Világsikerek útján évad legsikeresebb operett- és musical-produkciókkal indul, a többi között a Ghost is megtekinthető 10 alkalommal, de felújítják a Csókos asszonyt, s új játszóhelyen...
Riva
Drága és fényűző hajóból széles a kínálat – de ha igazán exkluzívat szeretnénk, akkor nem jöhet más szóba, mint egy Riva-modell. Ezek azok a csodálatos, egyedi, kézimunkával készített, fa vagy...
Rendben… és még annál is több
Annyit csak nem írhatok a tesztbe, hogy ez az autó egyszerűen rendben van! Pedig sokkal több minden elsőre nem jut eszembe róla. És még csak nem is unalmas. Sőt! Megpróbálom...
ROMÁN SÁNDOR
Román Sándor az ízületek életéről, a másság érzékenységéről, a nemzetközi minőségről és a térkép-körző...